Fit en gezond

Naast veel bewegen moeten we ook tijd nemen om gezond en evenwichtig te eten. 

Zorg voor voldoende afwisseling en evenwichtig samengestelde maaltijden.

Enkele leuke voorbeelden om thuis uit te proberen als je de klassiekers een beetje beu bent en een fris zomers tintje wil geven aan jouw eetmomenten:

1. Ontbijt

Zelfgemaakte granola

Ingrediënten:

- 400 gr havermout

- 3 el honing

- 3 el vetstof

- 3 el water

- Naar smaak en goesting: gedroogde bessen, rozijnen, pitten, zaden, stukjes pure cholcolade,...

Bereiding:

- Oven voorverwarmen op 125° C

- Verwarm de vetstof en meng alle natte en droge (behalve gedroogde rozijnen en bessen) ingrediënten goed door elkaar

- Leg bakpapier op een oveplaat en spreid de mengeling uit op de ovenplaat

- Bak 35 minuten af

- Meng de gedroogde rozijnen en bessen door het mengsel als de granola afgekoeld is

 

2. Lunch

Vokoren wrap met groenten

Ingrediënten per persoon:

- 1 volkoren wrap

- Sla, tomaat, komkommer, wortel,... groentjes die jij lekker vindt

- Ricotta of kruidensmeerkaas

- Gerookte / gebakken kippenfiletreepjes of gerookte zalm

Bereiding:

- Was de groentjes en snij deze fijn

- Smeer ricotta of kruidensmeerkaas op de wrap

- Beleg met groentjes en kip / gerookte zalm 

- Vouw de onderkant van de wrap naar het midden en vervolgens de zijkanten naar binnen

 

3. Diner

Wok

Ingrediënten:

- Verse groentjes naar keuze: wortel, selder, sojascheuten, broccoli, champignons, courgette, paprika,...

- Kipfilet, rundsvlees, scampi of vis naar keuze

- Arachide olie

- Kruiden naar smaak

- Rijst of noedels

Bereiding:

- Bak het vlees of de vis, kruiden naar smaak en schep over in een kom

- Kook de rijst of de noedels al dente

- Gaar de groentjes, voeg het vlees of de vis en de rijst of noedels er aan toe

 

4. Gezonde tussendoortjes:

Fruitbrochette

Ingrediënten:

- Fruit naar keuze

- Brochettestokjes

- Basilicum- en muntblaadjes 

Bereiding:

- Was het fruit en snij het in kleinere stukken indien gewenst

- Steek de stukjes fruit op het brochettestokje en wissel af en en toe af met een blaadje basilicum of munt

 

5. Gezonde aperitief:

Aperitiefhapje

Ingrediënten:

- Wortel, selder, paprika, bloemkool, radijs, snacktomaten

- Mozarella apero bolletjes

- Basilicum, munt, bieslook, sjalot

- Yoghurt

- Olijfolie, azijn, peper en zout

- Houten prikkers

Bereiding:

- Was de groentje

- Snij de wortel, selder en paprika in fijne reepjes

- Snij de bloemkool in kleine roosjes

- Steek de mozarella met een blaadje basilicum en een snacktomaatje op een houten prikker

- Voor de dip neem je de verhouding 3 eetlepels olijfolie, 1 eetlepel azijn en 3 eetlepels yoghurt. Goed roeren, kruiden met peper en zout en pimpen met fijngesneden bieslook, munte en een sjalotje.

 

Smoothie

Ingrediënten:

- Kiwi, appel, blauwe bessen, sinaasappel 

- Ijsblokjes

Bereiding:

- Schil het de kiwi en de appel en snij in kleinere stukken

- Pers de sinaasappel uit

- Blend of mix het fruit het sap

- Ijsblokjes toevoegen

 

Smakelijk!