Reispas voor Belgen (paspoort)

Kostprijs

Volwassenen: € 72,50

Minderjarigen: € 35

Spoedprocedure:

Volwassenen: € 247,50

Minderjarigen: € 210

Superspoedprocedure:

Volwassenen: € 307,50

Minderjarigen: € 270

Wat

Een Belgische reispas is een document om je identiteit te bewijzen in de landen waarvoor je Belgische identiteitskaart (eID) niet volstaat. Ook kinderen jonger dan twaalf jaar hebben meestal een reispas nodig.

Met een reispas kan je naar alle landen ter wereld reizen, desnoods aangevuld met de vereiste visa. De Belgische reispas bevat ook biometrische gegevens: naast de gegevens over je identiteit en nationaliteit, je handtekening en je foto bevat het ook jouw vingerafdrukken.

Aanvraag

Vraag je reispas aan in de gemeente waar je woont.

Voor de aanvraag heb je volgende documenten nodig:

  • identiteitskaart
  • 1 recente kleurenpasfoto (maximaal 6 maanden oud) die voldoet aan de I.C.A.O. normen
  • je oude reispas (als je er een hebt) of een attest van verlies/diefstal van je reispas (enkel te verkrijgen bij de politie)
  • identiteitsbewijzen voor minderjarige kinderen: de kinderen moeten ook persoonlijk aanwezig zijn bij de aanvraag

Geldigheid

De reispas is:

  • 7 jaar geldig voor volwassenen
  • 5 jaar voor minderjarigen

Je doet er goed aan altijd in het bezit te zijn van een reispas die nog minstens 6 maanden geldig is. Dit is de minimale geldigheidsduur die sommige landen opleggen.

Vooraleer je vertrekt, ga je het best na welke reisdocumenten je nodig hebt voor je bestemming.

Lees ook zeker eens de reisadviezen op de website van de FOD Buitenlandse zaken. Je kan ook altijd inlichtingen verkrijgen bij de ambassade of het consulaat van het land van bestemming.

Leveringstermijn

Vraag je reispas zeker op tijd aan. Hou rekening met een leveringstermijn van minstens 5 dagen. In drukke periodes kan de wachttijd oplopen.

Er bestaan wel twee spoedprocedures:

Dringende procedure:

Als je je reispas aanvraagt bij de gemeente vóór 15 uur, dan kan je reispas de werkdag na de aanvraag bij de gemeente worden afgeleverd.

Superdringende procedure (strengere voorwaarden):

Als je je reispas aanvraagt bij de gemeente vóór 15.30 u., dan kan je reispas nog dezelfde dag worden afgeleverd bij het loket van Binnenlandse Zaken in de Koloniënstraat 11, 1000 Brussel, vlakbij het Centraal Station (4 uur en 30 minuten na de aanvraag).

Je kan je reispas ook aanvragen bij het loket in de Koloniënstraat 11 zelf, van maandag tot vrijdag (8.30 tot 19.45 u.) en op zaterdagvoormiddag (8.30 tot 12.15 u.).

Betalingen hier kunnen enkel met de kaart.

Opgelet:

een reispas die wordt aangevraagd op zaterdag in superdringende procedure (bij je gemeente of aan het loket in Brussel), zal pas de eerstvolgende werkdag vanaf 10.30 u. beschikbaar zijn bij het loket aan de Koloniënstraat. 

Beide spoedprocedures zijn wel duurder (zie kostprijs)