Vossen en marters

Vossen

Wees slimmer dan de vos en hou je kippenren vosvrij

De meest eenvoudige oplossingen zijn vaak het meest doeltreffend:

Vossen zijn overwegend nachtdieren, je kippen ’s nachts onderbrengen in een goed afgesloten nachthok met een vaste bodem kan veel schade voorkomen. Tegenwoordig bestaan er zelfs deurtjes die automatisch sluiten wanneer het donker wordt.

Span een net boven je kippenren.

100% vossenvrij

Wil je er echt zeker van zijn dat de vos niet tot bij jouw geliefd pluimvee komt. Hou dan rekening met volgende principes:

  • Zorg voor een omheining van minimaal 180 cm hoog en plooi de bovenste 40 cm  van de draad naar buiten in een hoek van 30°. Of plaats een stroomdraad aan de buitenzijde op een hoogte van 20 cm en 110 cm.
  • Voorzie een maasgrootte van 3 x 3 cm, onderaan kan je eventueel een kleinere maaswijdte gebruiken.
  • Gebruik stevig stevig gaas (minimum 1,5 mm dik), daar bijten vossen en marters niet door.
  • Bevestig de draad aan de buitenzijde van de palen en span hem strak aan.

Meer informatie

Marters

De laatste jaren komt de steenmarter in Vlaanderen meer en meer voor. Ze nemen vaak hun intrek in gebouwen, vooral op zolders, in kelders, tussen de isolatielaag onder het dak of in de spouwmuur, in schuren en tuinhuisjes. Dat kan voor flink wat overlast zorgen. Steenmarters zijn in ons land beschermd. Dat betekent dat u ze niet mag vangen of doden. De enige oplossing bestaat erin om uw zolder of kelder ongeschikt te maken voor de marters.  Voor meer info: www.steenmarter.be

Schrijf u in op de nieuwsbrief van Gemeente Middelkerke