Pak de tiet

70% van de Middelkerkse vrouwen gaan tegen eind 2020 langs bij de radioloog voor een screeningsmammografie. Dat is de ambitieuze doelstelling van ‘Pak de tiet’, een gemeentelijke overtuigingscampagne over borstkankeronderzoek.

Op naar 70%

In 2017 lieten 62,4% van de Middelkerkse vrouwen zich preventief onderzoeken. Dat cijfer moet tegen 2020 naar 70%. Het Vlaams gemiddelde lag in 2017 op 65,2 %, iets hoger dus. De Vlaamse overheid wil dat gemiddelde tegen 2020 optrekken naar 75%. Niet gek, want borstkanker is de meest voorkomende vorm van kanker bij vrouwen.

Laat niets aan toeval over

De tweejaarlijkse screeningsmammografie is gratis voor vrouwen tussen 50 en 69 jaar. Waarom zou je het niet doen? Dit belangrijke onderzoek spoort eventuele borstkankers vroeg op en maakt verdere testen onnodig. De screeningsmammografie laat niets aan het toeval over, want minstens twee onafhankelijke radiologen beoordelen de beelden.

Intensieve promotiecampagne

‘Pak de tiet’ wil Middelkerkse dames en heren bewustmaken door een opvallende communicatiecampagne. Iedere Middelkerkenaar krijgt de felroze flyer in de bus. De campagne zet iedereen aan om even de tijd te nemen voor zelfonderzoek en de screening en geeft enkele simpele tips om het risico op borstkanker te verkleinen.

Schrijf u in op de nieuwsbrief van Gemeente Middelkerke