Storm en stormschade

1722 voor niet-dringende hulp

Tijdens een storm zijn de nood- en interventiediensten bezig met prioritaire noodoproepen. Heeft een storm problemen in en rond jouw huis veroorzaakt? Telefoneer dan niet naar 112, maar naar 1722.

Het nummer 112 mag je gebruiken als er een noodsituatie is.

Het nummer 1722 is voor niet-dringende hulp, zoals omgewaaide hekkens, muurtjes, ondergelopen kelders, ... Je kan dit ook digitaal aanvragen via http://www.zone1.be/aanvraag-interventie-stormschade/

Park en Warandetoren worden afgesloten

Wanneer het KMI code oranje afkondigt, dan wordt het Normandpark en de Warandetoren afgesloten voor het publiek.

Boomrijke gebieden

Vermijd boomrijke gebieden in Middelkerke tijdens de storm.

Zoals:

  • Tramwegel leffinge (foto)
  • Heirweg
  • Vaartdijk-Noord
  • Pietestraat en Elisabethlaan
  • ...

Foto Tramwegel Leffinge: Luc Van Bellegem

Beveilig materiaal in tuin en op balkon

In de tuin of op een balkon staat meestal tuinmateriaal en speelgoed. Denk maar aan stoelen, emmers, trampolines, tafels, bbq's, fietsjes, ... indien er een stormwaarschuwing is, maak dat jouw buitenmateriaal veilig vastgesnoerd staat. Je wil immers niet dat dit materiaal schade bij iemand anders veroorzaakt.

Storm en (huis)dieren

De meeste dieren kunnen makkelijk een storm aan. Toch is het opletten. Door rondvliegend materiaal kan het toch gevaarlijk worden. Wie kleine(re) huisdieren heeft, kan die beter binnen houden tijdens de storm.

Ken jezelf én ... de sterkte van de wind

We zien het veel: senioren, kinderen of mensen met een zwakke gezondheid die toch nog eens gaan 'uitwaaien'. Niet zelden worden deze mensen verrast door een zware rukwind, waardoor ze vallen met gebroken ledematen als gevolg.

Achter de gebouwen kan de wind meevallen, maar éénmaal je in een 'windtunnel' terechtkomt (een open ruimte waar de wind op volle kracht toeslaat, zoals marktplein, Epernayplein, zijstraten van de Zeedijk) kan de wind je makkelijk omver blazen.

Onderschat de (ruk)wind niet. Wie moeilijk te been is, blijft best tijdens piekmomenten binnenshuis.

Het spreekt vanzelf dat plaatsen zoals het strand, golfbrekers en Zeedijk grote risicozones zijn tijdens stormen. Niet alleen door de wind, maar ook door het opstuivend zand en het onstaan van zandkliffen.

Foto: Ghislain Decoster: zandkliffen op het strand

Kustbaan afgesloten: trams en alternatieve routes

Tijdens een storm verzamelt zich veel zand op de Kustbaan tussen Middelkerke en Oostende. Dit maakt dat de weg afgesloten kan worden voor alle verkeer, inclusief trams.

Trams

Indien de Kustbaan afgesloten raakt, worden vervangbussen van De Lijn ingelegd.

Autoverkeer

Indien de Kustbaan verzandt, is het af te raden om met de auto door de zandhopen te rijden. Kies voor de Oostendelaan als alternatief.

Foto Eric Vandewalle

Schrijf u in op de nieuwsbrief van Gemeente Middelkerke