Residentie Westendia

Residentie Westendia

In 1903 werd op deze plaats door de gebroeders Van Hecke uit Middelkerke al een gelijkaardig gebouw met de naam ‘Le Home’ opgetrokken, vermoedelijk naar een ontwerp van  de befaamde architect Octave Van Rysselberghe. Het had een dubbele functie, het was immers zowel een grootwarenhuis van de keten Delhaize als een filiaal van het nabij gelegen Westend’Hôtel.

Het gebouw werd tijdens de oorlog compleet vernield en werd nadien vrij getrouw naar de vooroorlogse plannen wederopgebouwd naar een ontwerp van de Franse architect François Roussel. Het werd opnieuw een grootwarenhuis. Die functie verloor het na een aantal jaren, het gelijkvoers werd opgedeeld in meerdere kleine winkels.

Het gebouw dat refereert naar een Anglo Normandische stijl kan mede door de hoekligging  duidelijk beschouwd worden als beeldbepalend. De gevel werd bijzonder verzorgd uitgevoerd door gebruik te maken van een veelheid van materialen; arduin, tegels en gele en rode bakstenen. Opmerkelijk is het verwerken van keramisch tegelmateriaal. Ook het schrijnwerk werd bijzonder met grote zorg uitgevoerd wat onder meer blijkt uit het hoekbalkon.

Beschermd in 2002 als monument.