Villa Les Zéphyrs (historie)


Villa Les Zéphyrs is een voormalige vakantiewoning in Westende-Bad (Middelkerke) gebouwd in 1922 door het Gentse doktersgezin Muyshondt naar plannen van architect Oscar Van de Voorde.

Henry Van de Velde 

De woning is gebaseerd op een ontwerp dat Van de Voorde reeds in 1910 maakte voor de wereldtentoonstelling in Brussel. Interessant in het gebouw zijn de glas-in-loodramen, de badkamer met het verzonken terrazzobad en faiencebekleding, de kelderkeuken en de art nouveau-aankleding van de eetkamer en de fumoir. De lambrisering, buffetkasten en schouwmantel in deze ruimtes zijn van de hand van Henry Van de Velde. Lieven Daenens (Design Museum Gent) kon achterhalen dat het ensemble dateert van 1898 en behoort tot het vroegst gekende werk van deze Belgische ontwerper. Het interieur werd wellicht gerecupereerd uit een afbraakpand en later door de familie Muyshondt geïncorporeerd in Les Zéphyrs.

Van vakantiewoning naar toerismekantoor

Villa Les Zéphyrs bleef heel lang in gebruik als vakantiewoning. Alleen tijdens de Tweede Wereldoorlog kwamen de eigenaars er niet op vakantie. Tijdens die woelige periode namen vluchtelingen er hun intrek en verdween veel van de oorspronkelijke inboedel. Midden de jaren '60 kwam de familie niet langer op vakantie naar Westende-Bad. De tuin van Les Zéphyrs, de grootste van de badplaats, werd verkocht en maakte plaats voor een appartementsgebouw. De villa zelf werd in 1972 verhuurd aan de toenmalige gemeente Westende die er haar toeristisch infokantoor huisvestte. Dit behoedde het gebouw voor afbraak. Het gemeentebestuur van Middelkerke, waarmee Westende ondertussen was gefuseerd, kocht de woning in 1999.

De restauratie en herbestemming

Na jaren van intensief gebruik had de villa een grondige opknapbeurt nodig. Deze restauratie begon in 2003 en meteen werd ook werk gemaakt van een ruimere invulling. Naast de toeristische infobalie kreeg Les Zéphyrs ook een museaal luik. Op basis van een interview van journaliste Diane De Keyzer met de dochters van de oorspronkelijke eigenaars, herwon de woning een deel van zijn oorspronkelijke luister en sfeer. Behangpapier naar ontwerp van William Morris en meubels van Gustave Serrurier-Bovy, beiden bekenden van Henry Van de Velde, zijn niet origineel aan het huis maar dragen wel bij tot de nostalgische sfeer die in het huis hangt. In andere ruimtes wordt dieper ingegaan op de geschiedenis van de badplaats Westende-Bad en op de sociale verhoudingen tussen ‘Monsieur et Madame' en het dienstpersoneel. Je krijgt er een goed beeld van hoe een gegoede familie haar vakantie aan zee doorbracht tijdens het interbellum. Eind juni 2006 werd de woning opengesteld voor het publiek.
 
In 1996 werd de villa opgenomen in een beschermd dorpsgezicht; in 2002 volgde de bescherming als monument.