Grand Hotel Bellevue (de Rotonde)

Het Grand Hotel Bellevue of in de volksmond 'De Rotonde' is het eerste pareltje van Westende, Zeedijk 300. Het werd ontworpen door de befaamde art-nouveau architect Octave Van Rysselberghe en werd in 1983 als monument beschermd.

Geschiedenis

Het Grand Hotel Belle Vue is één van de mijlpalen in de toeristische geschiedenis van Middelkerke en Westende. Het werd getekend door de befaamde art nouveau architect Octave Van Rysselberghe. Het gebouw is beschermd en in zijn oorspronkelijke stijl hersteld. Het werd opgetrokken in 1909 en bleef na de 1ste wereldoorlog als enige gebouw in Westende-bad overeind. Dit was te danken aan zijn constructie van gewapend beton. Tijdens het interbellum brachten heel wat leden van de koninklijke familie er hun vakanties door.

In het eerste decennium van de 20ste eeuw werd duidelijk dat Westende een tweede grote hotelaccommodatie nodig had. Het Westend Hotel in het centrum van de badplaats kon de vraag naar verblijfruimte niet meer aan. In 1909 werd de "S.A. Grand Hotel Bellevue" opgericht met als doel een tweede zeedijkhotel te bouwen. Grootste aandeelhouders waren Max Hallet, de vice-gouverneur van Congo, Francis Dhanis en architect Octave van Rysselberghe, die het ontwerp leverde voor het nieuwe complex. Deze laatste dankte op dat moment zijn roem aan de werkzaamheden voor de Compagnie des Grands-Hôtels Européens. Voor deze maatschappij realiseerde hij namelijk het Royal Palace Hotel in Oostende en het Rivièra Palace Hôtel in Beausoleil.

De architect


Octave van Rysselberghe (1855 – 1929) bouwde aan het begin van zijn carrière diverse stadhuizen in Brussel. Eerst in een klassieke italianiserende stijl en later in de moderne Art Nouveau-stijl, daarbij samenwerkend met de architect Henry van de Velde. Het duidelijkste kwamen de Art Nouveau-principes naar voren in het herenhuis dat hij in 1894 voor de zakenman Paul Otlet ontwierp.
 
Tijdens zijn werk voor de Compagnie des Grands-Hôtels, rond 1900, leek het alsof zijn stijl ouderwetser werd. Toen hij in 1903 bij het ontwerp van Westende betrokken raakte, maakte zijn bouwstijl echter een grote verandering door. Zijn in 1904 gebouwde Kursaal was weliswaar nog in een landelijke stijl uitgevoerd, maar het unieke Grand Hotel Bellevue werd het eerste en meest extreme voorbeeld van zijn nieuwe rationele vormprincipes. Van Rysselberghe ontwierp een rechthoekig gebouw dat aan de oostzijde eindigde in een halfronde aanbouw.
 
De constructiemethode was eveneens modern : een skelet van gewapend beton werd bekleed met natuurstenen platen waartussen de voegen in een contrasterende kleur werden geschilderd. In het exterieur was de indeling van het hotel te herkennen : elke kamer had een loggia en de trappenhuizen kon men aan de buitenzijde herkennen door oplopende raamreeksen.

Op de begane grond leidde de centrale hal naar de monumentale marmeren trap naast de lift, en naar het restaurant, de feestzaal met bijhorende dienstruimtes, de bar en de correspondentiezaal. De ontbijtzaal annex café lag aan de zeezijde. Met mooi weer stonden de ramen naar het terras open. De grote feestzaal lag in het hart van het gebouw. Deze grote ruimte was opgedeeld door gepaarde zuilen en het cassettenplafond had zes vierkante bovenlichten. Aan de korte zijde lag een podium.

Vooroorlogse luxe


In juni 1911 vond de opening plaats.Tweehonderdvijfentwintig kamers, twee liften en zestien baden met warm zeewater stonden de gasten ter beschikking. Hydrotherapie ‘avant la lettre' voor een rijk kliënteel als het ware. In de Eerste Wereldoorlog werd Westende grotendeels verwoest. De Bellevue overleefde, zij het zwaar beschadigd, het oorlogsgeweld. De heropbouw volgde niet geheel de originele staat. Dat het hotel kon worden herbouwd, kwam door de sterke betonconstructie die het complex grotendeels overeind had gehouden. In 1922 nam "Westendaise S.A. Forcière et Industrielle", dat ook al het Westend Hotel bezat, de Bellevue over en de maatschappij kwam op die manier in het bezit van de enige twee grote hotels in Westende.

‘Sur une plage en vogue … Dans un Palace renommé … Des appartements modernes … La vie confortable d'avant-guerre au prix d'avant guerre …'

Zo luidde een wervende tekst om de toeristen opnieuw naar Grand Hotel Bellevue te lokken. In 1925 werden er om die reden tennisvelden aangelegd. De Société probeerde op alle manieren Westende zo mondain mogelijk te houden. Tijdens het Interbellum fungeerde de badplaats dan ook als een "plage d'élite". Heel wat leden van de toenmalige koninklijke familie en hun hofhouding bezochten tussen de twee wereldoorlogen de hotelsuites, en brachten in de prestigieuze Bellevue hun vakantiedagen door. De aanwezigheid van het nobele gezelschap vormde dan weer een aparte charme voor de gegoede burgerij, die in het hotel neerstreek en wat graag meesnoepte van het vorstelijke klimaat.

Het verblijf in een dergelijk hotel was uiteraard vrij prijzig, zo kostte een kamer met bad en toilet maar liefst 25 frank per overnachting (geactualiseerd ongeveer 6 000 frank of € 150). Maar na het hoogseizoen, dat liep van 15 juli tot 1 september, werden behoorlijke kortingen verleend.

De Rotonde

Das Restaurant mit dem passenden Name "Rotonde" dankt seinem Namen dem runden Ausbau. Eine gebogene Reihe von elf klassischen Fantasiesäule verteilt den Raum in zwei halbrunde Teile. Aller Wahrscheinlichkeit nach wurde van Rysselberghe bei der Formgebung der Rotonde beeinflusst von dem Restaurant das sein Kollege Edouard Niermans für das Hotel du Palais in Biarritz baute.

 

Dort standen in dem halbrunden Raum auch schlanke weiße, in diesem Fall an Ägypten denkende Säule. Die Dekoration und Einrichtung vom Hotel Bellevue war sehr klassisch im Vergleich zu der revolutionären Außenseite. Das Ganze zeigte Einflüsse der langen Reisen die van Rysselberghe nach Italien unternommen hatte – zum Beispiel die klassischen Elemente von Andrea Palladio: die schlichte, ausgeglichene Form des ganzen Gebäudes und die Fenster die in drei Teile verteilt waren sind einige Beispiele hierfür.

 

Eine Anzahl der Komponenten erinnern sogar an den Bau von Pallasten in Marokko, wie z.B. die ‚kantförmige‘ Formgebung der Geländer und das mathematisch anmutende Rhythmus der Fassaden

Das Flachdach wurde eingerichtet als Terrasse, von dort hatte man eine wunderschöne Sicht über das Meer und die Dünen. Um die Gäste zu unterhalten organisierte man in dem Festsaal Konzerte und Tanzabenden. Im Café an der Meeresseite konnte der Gast am Afternoon Tea teilnehmen.

 

In einem Abstand von zwei Kilometer gab es die Möglichkeit um Golf zu spielen. Der für die Gäste reservierte Privatstrand lag vor dem Hotel, und war über eine Treppe in die Meeresdeichsteigung einfach zu erreichen. Bahnhof „Westende Bellevue", wo die S-Bahn aus Ostende auch heute noch stoppt, war speziell dafür ganz in der Nähe das Hotel errichtet.