Caterpillar + Flatbed Trailer

Wim Delvoye is met zekerheid één van de belangrijkste Belgische kunstenaars uit de recente geschiedenis. Hij zet alledaagse voorwerpen of wezens in een nieuw licht. Zijn projecten worden minutieus voorbereid en uitgevoerd door een team ingenieurs en ontwerpers. Naast die precisie en uitvoerigheid, wordt zijn werk getypeerd door de zoektocht naar confrontatie - in thema en in dragers, maar met telkens de absolute schoonheid als grootste doelstelling.

Delvoyes ‘Caterpillarreeks’ dateert uit 2002. Met deze verzameling opmerkelijke bouwmachines smeedt Delvoye een tijdloos smeltpunt tussen vroeger en nu. Vroeger duurde het eeuwen om een gotische kathedraal te bouwen, terwijl men nu in geen tijd een spectaculair bouwwerk optrekt.

‘Caterpillar # 5’ werd gerealiseerd in het kader van Beaufort01 en aangekocht door Maritieme Dienstverlening Kust van de Vlaamse Overheid.

Het bekende kunstwerk ‘Caterpillar’ van Wim Delvoye op de Middelkerkse zeedijk kreeg in mei 2019 een spectaculaire uitbreiding. Delvoye geeft de bijhorende ‘oplegger’ ‘Flatbed Trailer’ in bruikleen aan het gemeentebestuur van Middelkerke. De integratie van de ‘Caterpillar’ met de ‘Flatbed Trailer’ creëert een nieuw, imposant kunstwerk van 21 m lang.

Uitvoering

Cortenstaal met gotische patronen die werden uitgesneden door middel van lasertechnologie.

Locatie

Zeedijk tussen Middelkerke en Westende-bad, ter hoogte van de Louis Logierlaan (Warandetoren).