Urbanus

In 2001 werd het standbeeld van Urbanus en Nabuko Donosor, zijn hond-achtige hittentit, onthuld. Dit standbeeld is gevormd naar de stripfiguur Urbanus. Urbanus is echter wereldberoemd in Vlaanderen en Nederland voor heel wat meer dan stripverhalen.

Urbanus (°1949), echte naam Urbain Servranckx, is een creatieve duizendpoot. Oorspronkelijk onder de naam 'Urbanus van Anus' wist hij begin jaren zeventig als cabaretier het publiek te bekoren met zijn absurde, soms vulgaire humor. Muziek was al in het begin zijn grote passie en zijn eerste lp 'Urbanus van Anus leevend' was meteen goed voor vijf hitsingles. Zijn bekendste nummers blijven echter nog steeds Bakske vol met stro (1979), Madammen met een bontjas (1980) en Poesje Stoei (1995).

Samen met tekenaar Willy Linthout startte hij in 1982 de stripreeks Urbanus op, waar de fictieve jeugd van de jonge Urbanus in Tollembeek uit de doeken wordt gedaan. De serie loopt nog steeds en bevat ondertussen al meer dan 150 albums. Daarna waagde hij zich succesvol aan een carrière in de filmwereld. Hij stond aan de basis van enkele populaire tv-programma’s. Daarna keerde hij terug naar de strips en creëerde hij onder andere De Geverniste Vernepelingskes (1998) met Jan Bosschaert en Dirk Stallaert.

Kunstenaar

Luc Cauwenberghs

Locatie

Zeedijk thv Arthur De Greefplein