Dronkenput

Met de bloei van het toerisme aan de kust aan het einde van de 19de eeuw kwam ook de noodzaak aan meer drinkbaar water. Middelkerke groef in haar achtertuin een 9 meter diepe put en verzonk daarin een betonnen watervergaarbak (14,2m lang op 8,5m breed en 4,5m hoog) die gevuld zou worden met 500m³ water. Zover is het nooit gekomen. Het grondwater in deze zompige bodem stootte de bak van 213 ton schuin omhoog en sindsdien steekt een flinke hoek lompweg uit de grond.
De Dronkenput kreeg zijn naam doordat de bezoeker zich steeds evenwijdig wil houden met de talrijke schuine pijlers (12°) in de grote ruimte en de waterspiegel die uiteraard vlak blijft, waardoor men een gevoel van evenwichtsverlies krijgt.
Twee uiterlijke facetten zijn hier belangrijk.
De grote schuine ruimte die met zijn twee trapjes en verhoogje toch vormfijn is. De zuilen zijn eerder breekbaar dan stuttend en lijken zo zonder nut in die verzakte houding. De witte tint van de muren, verduisterd door de afgedekte dakraampjes, verlicht het volume tot een zuivere kleine zaal waar in de hoek de plas grondwater een kwartje van de vloer bedekt.
Het is die contrasterende materie water in de stenen omgeving die het tweede facet uitmaakt van deze ‘natuurlijke installatie’. Het gevoel dat tijdloosheid en oergeheugen hier in een hoek verstild liggen.
 

Bezoek de dronkenput

Voor wie?

Voor iedereen gratis en vrij toegankelijk.

Openingsuren?

opent om 9u.

In herfst en winter: sluit om 17 u.

In lente en zomer: sluit net voor zonsondergang

Locatie?

Kapelstraat 55, 8430 Middelkerke

Technische gegevens

Bouwjaar: 1897

Afmetingen: 14,2 (l) x 8,5 (b) x 4,5 (h)

Inhoud: 500m³

Gewicht: 213 ton

Hellingsgraad: 12%

Ingenieur: Arthur Vierendeel (Leuven, 1852 – Ukkel, 1940)

Aannemer: Blaton-Aubert, Brussel

Beschermd als monument: 10/06/2002

van blunder tot toeristische attractie

Van blunder…

Met de toeristische expansie van Middelkerke nam de behoefte aan drinkwater snel toe. Daarom besloot de gemeenteraad een betonnen leiding aan te leggen, vanaf het kanaal Plassendale-Nieuwpoort, naar een groot waterreservoir. De aannemer had vanaf de start van de werken grote moeilijkheden wegens de drassige ondergrond. Toen de reuzenbak eindelijk was geplaatst, maar nog niet gevuld, werd hij in de nacht van 1 november 1897 door de kracht van het stijgende grondwater weer opgestuwd. Heel de constructie kwam scheef te staan. Alle pogingen om de bak opnieuw te laten zakken mislukten. Omdat niemand de kosten van de afbraak wilde dragen, bleef de vergaarbak bewaard. De Dronkenput is hiermee een van de oudste gewapende betonconstructies van België!

… tot toeristische attractie

Het schaamrood op de wangen van de Middelkerkse beleidsverantwoordelijken verdween snel toen bleek dat deze mislukte vergaarbak een grote aantrekkingskracht uitoefende op toeristen. De scheve muren en peilers en hellende vlakken, in combinatie met de vlakke waterspiegel, brachten de menselijke zintuigen volledig in verwarring. Bezoekers ervoeren hierdoor evenwichtsstoornissen en hadden het gevoel ‘dronken’ te zijn. Middelkerke was niet blind voor deze kans en begon ‘de put’ toeristisch te exploiteren. Gemeentewerkman Ambroos Swaels kreeg een kepie en een nette jas aangemeten en werd prompt aangesteld als toezichter. De Dronkenput was een feit!

Nieuwsbrief

Ontvang wekelijks het laatste nieuws van Middelkerke

Categorieën