Stripmuur Lucky Luke

Centrum De Branding, Populierlaan 35, 8430 Middelkerke - ingehuldigd op 16 november 2016

Lucky Luke vierde in 2016 zijn 70ste verjaardag en dat werd ook in Middelkerke, dé stripgemeente van de kust gepast gevierd. Dankzij de uitstekende samenwerking met uitgeverij Ballon Media slaagden we erin om een prachtige tekening met Lucky Luke en Jolly Jumper te laten schilderen op een gevel van centrum De Branding. De kunstenaars van Art Mural vzw zorgden voor de praktische realisatie.

De tekening op de gevel van centrum de Branding werd nog door geestelijke vader Morris getekend en verscheen oorspronkelijk op de cover van stripblad Spirou (Robbedoes), dat uitkwam op 4 januari 1968. Dit verklaart meteen ook waarom Lucky Luke nog rookt in de tekening. Pas in 1983 stopte Lucky Luke met roken en verving Morris de sigaret door een strootje. De tekening op de muur van de Branding is echter een correcte kopie in al zijn details van de cover van Spirou uit 1968, dus ook mét sigaret. Morris overleed in 2001.

Lucky Luke verscheen voor het eerst in 1946. De verhalen spelen zich af in de Verenigde Staten in de negentiende eeuw. Vaak worden de clichés van het westerngenre geparodieerd en ook bekende kleurrijke historische personages zoals Billy The Kid en Calimity Jane opgevoerd. Lucky Luke behoort samen met de avonturen van Kuifje en Asterix tot de meest succesvolle Europese stripseries ooit. Er werden al meer dan 300 miljoen albums wereldwijd verkocht.

Alexis Dragonetti, gedelegeerd bestuurder van uitgeverij Ballon Media
“Ballon Media is als uitgever van strips & kinderboeken bijzonder verheugd over de beslissing van de gemeente Middelkerke om het medium strips nog duidelijker uit te spelen en hiervoor een ambitieus beleidsplan uit te werken. Voor de start van dit project werd in 2016 gekozen voor de realisatie van 2 stripmuren. De ene heeft Lucky Luke als thema wat een mooi eerbetoon was aan de 70ste verjaardag van het wereldwijd bekende strippersonage van Morris. De tweede staat in het teken van Robbedoes en werd getekend door de internationaal gerenommeerde tekenaar Hanco Kolk, van wie in 2017 het officieel Robbedoes-album 'Tulpen uit Istanboel' verscheen. Beide stripmuren vormen zo een mooie toegevoegde waarde aan het reeds bestaande strippatrimonium in Middelkerke. “