Stripmuur Robbedoes en Kwabbernoot

De Calidris, Strandlaan 1, 8434 Westende - Ingehuldigd op 13 oktober 2016

Dit was de eerste gerealiseerde Middelkerkse stripmuur.De Robbedoestekening werd door de bekende Nederlandse striptauteur Hanco Kolk volledig op maat van de muur ontworpen. Hanco bracht in 2017 het Robbedoesalbum 'Tulpen uit Istanboel' uit. Een jaar eerder kon bij de onthulling van de Westendse muur al een eerste glimp opvangen worden van hoe de figuren uit de Robbedoesreeks door Hanco zouden worden getekend. De tekening werd volledig met de hand op de gevel geschilderd door Art Mural vzw.

Robbedoes ziet er misschien nog steeds uit als de keurige piccolo in rood uniform die hij ooit was, maar zijn leven is nu wel heel wat avontuurlijker dan dat van een hotelhulpje. Samen met zijn onafscheidelijke vriend Kwabbernoot en Spip, de grappige eekhoorn, vecht Robbedoes overal ter wereld tegen misdadigers. De stripreeks werd gecreëerd door de Franse tekenaar Robert Velter (Rob-Vel) en later overgedragen aan respectievelijk Jijé en André Franquin, onder wie de reeks pas echt succesvol werd. Hij speelt ook mee in de reeks over Guust Flater en rond zijn jeugd ontstond de reeks De Kleine Robbe.

Alexis Dragonetti, gedelegeerd bestuurder van uitgeverij Ballon Media

“Ballon Media is als uitgever van strips & kinderboeken bijzonder verheugd over de beslissing van de gemeente Middelkerke om het medium strips nog duidelijker uit te spelen en hiervoor een ambitieus beleidsplan uit te werken. Voor de start van dit project werd in 2016 gekozen voor de realisatie van 2 stripmuren. De ene heeft Lucky Luke als thema wat een mooi eerbetoon was aan de 70ste verjaardag van het wereldwijd bekende strippersonage van Morris. De tweede staat in het teken van Robbedoes en werd getekend door de internationaal gerenommeerde tekenaar Hanco Kolk, van wie in 2017 het officieel Robbedoes-album 'Tulpen uit Istanboel' verscheen. Beide stripmuren vormen zo een mooie toegevoegde waarde aan het reeds bestaande strippatrimonium in Middelkerke. “